• DOLAR
    7,8187
  • EURO
    9,3602
  • ALTIN
    449,83
  • BIST
    10,4091
KVKK Nedir, KVKK Hakkında Tüm Bilinmeyenler

KVKK Nedir, KVKK Hakkında Tüm Bilinmeyenler

Kişisel bilgiler, özel hayatın gizliliği hakkı olarak uzun süredir Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf ülkeler tarafından korunmaktadır. Teknolojik gelişmelerin ortaya koyduğu sonuçlar dahilinde bilgilerin çalınması, haksız kullanılması riski arttığı için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur.

Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatının Türk hukukuna Giriş Süreci

Ortaya çıkan ihtiyacın giderilmesi için Avrupa konseyi tarafından 1981 yılında “Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunmasına İlişkin 108 Sayılı Sözleşme” hazırlanmış ve üye ülkelerin imzasına açılmıştır.

Uzun bir süreç içinde birçok ülkenin imza koyduğu bu sözleşme Avrupa Birliği uyum süreci içinde yapılan düzenlemelerle Türkiye tarafından da imzalanmış ve iç hukukta kanunlarımızla aynı güce sahip olmuştur. 17 Mart 2016 tarihinde sözleşmeye imza konduktan sonra KVKK yani Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun da 7 Nisan 2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Kanun yürürlüğe girdikten sonra ülkemizde KVKK hakkında araştırmalar ve bilgilendirmeler yapılmaya başlanmıştır.
Anayasada Kişi Hak ve ödevleri bölümünde de “kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı” düzenlenmiş ve böylece anayasal dayanak oluşturulmuştur.

Verilerin Korunması Gereği

Resmi kurum kayıtları dahil olmak üzere her bilginin dijital ortama taşınmış olması nedeniyle kötü niyetli kişilerin bu bilgiye ulaşabileceği yollar da değişmiştir. Aynı şekilde bilgilerin korunması için alınacak önlemlerin de şekli değişmiştir.

Mevcut mevzuata göre kişilerin dijital ortama girdiği isim, kimlik numarası, mail adresi, sosyal medya şifreleri ve hesap bilgileri, mesleki bilgileri gibi her türlü ayırt edici kişisel bilgi yetkisiz kişi ve kurumlar tarafından toplanamaz, kayıt altına alınamaz, başka kişilerle paylaşılamaz.

Diğer taraftan veri güvenliğinin sağlanması için yetkili kurumlar bu bilgileri saklayıp kayıt altında tutar. Mesela e-devlet sisteminde her vatandaşın önemli bilgileri mevcuttur ve kişiler kendilerine ait bu bilgilere kolayca ulaşıp işlerini yürütebilir.

Burada bilgilerin kayıt edilmesi kanuni bir gerekliliktir ve bir sorun teşkil etmez. Ancak bu bilgiler 3. kişi ve kuruluşlarla paylaşıldığında KVKK ihlal edilmiş olur. Bu bilgilere yetkisiz olarak ulaşan ve paylaşan kişilerin hukuki ve cezai sorumlulukları doğar.

Kişisel Veri Ne Demektir?

Kişisel veri, gerçek kişileri diğerlerinden ayırt eden her türlü bilgidir. Bilginin ayırt edici olması önemlidir. Tüzel kişilere ait bilgiler KVKK kapsamının dışındadır.

Kişisel Verilerin Saklanması İçin Açık Rıza Alınması Gereği

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince kişisel verilerin kayıt altına alınması ve saklanması hukuka aykırıdır. Ancak yine aynı kanun gereğince kişilerin aydınlatılması ve açık rızasının alınması halinde bilgiler saklanabilir ve kullanılabilir.

Açık rızanın yazılı olması şart değildir. Telefon ya da benzeri iletişim araçları ile sözlü olarak da bu onay alınabilir. Ancak rızanın özgürce verilip açıkça ifade edilmesi şarttır. Kişiler açık rızalarını kendiliğinden verebileceği gibi sorulan sorular üzerine cevap olarak da verebilir.

KVKK İle Uyumlu Yazılımlar Hazırlanmış Yazılımlar

KVKK’nın yürürlüğe girmesinden sonra şirketler için hazırlanan yazılımlar kanun ile uyumlu şekilde üretilmektedir.

Bu yazılımlardan ziyaretçi yazılımı sayesinde şirket ziyaretçilerinin bilgileri kanuna uygun rızaları alınarak saklamaktadır. Yazılımda ziyaretçi bilgileri yer aldığı için her ziyarette kimlik isteme rutinine gerek kalmamaktadır.

Şirketler için hazırlanan toplantı salonu yazılımı da büyük toplantı salonlarındaki katılımcıların katılım bilgilerini sistematik şekilde toplamaktadır. KVKK ile uyumlu olarak açık onam alındığından bilgilerin toplanmasında bir hak ihlali olmamaktadır. Diğer taraftan toplantı yönetimi ve verimi için büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
bedavafullfilm.com